Urinstinkt

Jeg har skrevet det før, og vil sikke skrive det igen; der bor en driftsikker urkvinde i mit indre.

En kvinde der ville have været en gevinst for datidens samfund, da hun ikke har nogen stopmekanisme og samler ind til hun segner … med mindre hun altså er i selskab med mit mere rationelle jeg.

Rosenblade

Det rationelle jeg, var ikke helt med da jeg samlede rosenblade langs med stranden i lørdags.

Så nu står 2 x 4 liter rosensaft og trækker på min bagtrappe. Opgangen dufter af roser og det er kølet ned og siet, skal den ene omgang hældes på flasker og drikkes som den fineste røde rosensaft, enten som den er eller blandet med vin eller danskvand.

Den anden omgang skal koges ind til sirup og gele. Jeg har tidligere lavet en rosen-ribs-gelé der var fuldstændigt fantastisk, eller” ikke helt dårlig”, som man jo siger i det der Jylland. Kombinationen af roser og ribs gør altså noget godt for hinanden. Ligesom jeg er sikker på at en omgang rosensaft i jordbærsyltetøjet heller ikke vil være dårligt.

Ellers har jeg planlagt at der skal hyldeblomster i mine jordbær.

Jeg har nemlig hørt at der skulle være både jordbær og ribs i min lille have.

Og hylden har jeg også.

3 liter saft står allerede og trækker sammen med roserne – og skærme til det dobbelte ligger i min fryser fra forrige uge.

Jeg ved at nogen tæller får når de ikke kan sove …mig? Jeg kombinerer syltetøj og marmelade.

Og jeg tænker tilbage til tidligere succeser og tror at en alliance med jordbær, rabarber lidt røde stikkelsbær med et drys af hyldeblomster vil gøre sig godt på en gang hjemmelavet brød, sådan en kold november måned. Jeg tror også at jeg skal have gentaget min fine hyldeblomst og citrongelé, selvom jeg må sande at det er en flygtig en af slagsen og den ikke rigtig holder sig frem til vinterlageret.

Og når det kommer til lageret, så har jeg lige sendt en mail til Bondens Marked, der holder til her på Halmtorvet – for jeg tænker at der måske kunne blive til lidt mere end bare mig selv, og det kunne da være meget sjovt, at stå og sælge det op mod jul.

5 svar til “Urinstinkt”

  1. du er fænomenalt sanselig. jeg husker stadigvæk dine pragtfulde kirsebær i rom.. sambærrene:) Bondens Marked kender jeg ikke, det lyder spændende. husk fødevarekontrollen..

  2. visitsen Avatar
    visitsen

    Sanselig det er mit mellemnavn 🙂
    eller
    mit indianernavn er “visitsens-fornemmelser-for-frugt”

    Bondens Marked er vist ret nyt her i KBH og jeg har faktisk ikke selv nået at besøge det endnu, men regner med at gøre det her i weekenden, hvor det også kommer forbi i Kødbyerne.

    Og fødevarekontrollen har en niche for sådan en som mig … heldigvis: Privat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen (http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Hygiejne_og_indretning/Sider/Privat%20madlavning.aspx)

    Så som jeg læser det, må man gerne sælge af sin private overskudsproduktion, så længe det kun er lejlighedsvis – og deltagelse i et enkelt marked, kan sammenlignes med salg af marmelade ved vejboder, som man kan gøre så længe man overholder almindelige hygiejneregler og har ansvaret for at folk ikke bliver syge af det de spiser.

    Så det er det jeg gør … og hvad med dig, skal der noget honning eller cremer med på boden?

  3. til december? det kunne da godt være.. 🙂

  4. Hej
    Fandt din skønne blog, da jeg søgte på gele af hybenrosenblade. Fandt først rosenmad fra 2007 – og pudsigt nok er din seneste blog i samme tråd…
    Er det sådan, at jeg må bede om din opskrift?
    Hilsen fra mig, der også ofte kombinerer marmelade bag øjenlågene, inden jeg falder i søvn.

  5. visitsen Avatar
    visitsen

    Jammen velkommen til Lisbet – og ja, du må som sådan gerne få opskrifter . men hvilken opskrift er det du vil have – til rosengelé, eller geleén med roser og ribs – eller er det bare den til saft?

    Den til saft er ikke min egen, men Camillas … hende der Plum du ved 🙂 Så den er nem at give videre:

    http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_1/20090623112913.htm

    Med gelérne er det med som med mine andre sylterier, at jeg går efter lidt-af-dit-og-lidt-af-dat … men essensen af det er at der er ribsssaft, rosensaft og sukker i – og så er det smagt til med citron så det får den rette kant af syrlighed mod det søde og så noget stivemiddel, enten agar-agar eller en gule nede fra Brugsen.

    Hvad angår måleforhold så er “den grønne syltebog” min guideline hvad angår sukker-saft forboldet til geleerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arkiveret blogindlæg


Skrevet den:

Du har mulighed for:

At skrive en kommentar, eller trackbacke fra din egen weblog.