Når nu den første søndag i advent er passeret og der er spillet julemusik i radioen, kan jeg godt berette om, at der på mit komfur står et alkoholfrit alternativ til gløgg og trækker. Det skal serveres til nogle dejlige kreative damer, der kommer på “mormorbesøg“.

Jeg fandt en karton “Æbler fra danske haver” fra naked fruit som jeg ikke kender til, men klart skal undersøge nærmere, da juicen smager fuldstændig lige så kompleks og intens, som most man selv presser. Det inspirerede mig til at lave en dejlig drik, der nok skal varme, når de om lidt kommer ind fra kulden:

Hvid gløgg med most

  • 1 liter god æblejuice
  • (evt. ½-1 dl god hyldeblomstsaft)
  • ½ økologisk appelsin i skiver
  • 3 skiver økologisk citron
  • 20 g frisk ingefær i tynde skiver
  • 3 stjerneanis
  • 8 kardemommekapsler
  • evt. lyse rosiner eller tranebær

Alle ingredienserne undtagen rosiner/tranebær puttes i en gryde og koges op. Gløggen reduceres lidt. Kan stå og trække, eller serveres direkte herefter. Når den serveres skal den være helt varm og sigtes over rosiner/tranebær.

Det er et rigtig godt alternativ til almindelig gløgg og jeg har serveret det både alkoholfrit og med alkohol. Når jeg gør det sidste så hælder jeg et par centiliter hvid rom eller cognac i glasset inden jeg hælder gløggen i.

Men jeg kan nu også lide den rigtige gløgg. Når den vel og mærke er lavet med ordentlig essens og rødvin. Og da min bror lige har bedt om min opskrift på gløggessens, kommer den lige med i puljen, så jeg har den ved hånden næste gang jeg står og skal bruge den og ikke lige har opskriftsbogen ved hånden:

Hjemmelavet gløggessens

Blandes op med vin 1:5 – dvs rækker til omkring 5 l rødvin. Og lad for gud skyld vær med at blande det hele op med 1 enkelt flaske rødvin, lige så godt det smager i det rette blandingsforhold, lige så rædselsfuldt er det når det blandes 1:1….

½ l vand
250 g sukker
2 kanelstænger
½ tsk hele nelliker
1 tsk hel allehånde (hvis det ikke er til at få kan det undlades)
1 stang vanilje
3-4 stjerneanis
1 økologisk appelsin
1 økologisk citron
1 dl portvin
1 dl mørk rom (eller ½ dl. mørk rom og ½ dl snaps)

Vand og sukker koges til sirup sammen med krydderierne. Lad det koge et stykke tid til siruppen tynker, men pas på det ikke brænder på eller koger over. Der skal holdes øje med det.

Citrusfrugterne skæres i skiver og lægges i et skyllet patentglas. Siruppen hældes over frugterne. Når siruppen er kølet af tilsættes spiritus og essensen står og trækker til den skal bruges – dog helst mindst en uge. Skal helst stå et køligt sted.

Samtidig lægges et par gode nævefulde rosiner i blød i “hylden rundt i barskabet”. Jeg plejer at bruge noget rom, cognac og lidt likør med enten mandel eller appelsinsmag. Jo længere rosinerne står, jo bedre og er der nogen tilbage kan de bruges til konfekt eller kager.

På dagen:

1 del essens til 5 dele rødvin. Essens og rødvin blandes. Mandler smuttes. De kan skæres i stykker, men jeg foretrækker at servere dem hele og så serverer jeg helst gløggen på “svensk maner”, dvs. gløgg for sig og mandler/rosiner for sig – sådan at folk selv kan blande.