Jeg ved faktisk ikke hvor i min krop jeg har mest ondt. Men jeg vågner med sovende fingre, har svært ved at stå oprejst når jeg har siddet eller ligget, mine arme føles længere og tungere end normalt – og så har jeg hovedpine.

Og så siger de at havearbejde er sundt!

Missæren skyldes, at jeg forsøger at skabe mig en have, som jeg ikke skal bruge (ret meget) tid på at vedligeholde fremover. Og det er knokkelarbejde.

Problemet er at min jord er ikke jord, men ler. Tyk, fed, ugennemtrængelig og stenhård lerjord.

Lerjord er god til at holde på fugten og næring, men den er ikke god til megen regn og slet ikke nem at arbejde i. Hverken for mennesker eller planter.

Så jeg kom op med en ide. Istedet for at grave mig igennem al jorden i hele haven og lave jordforbedring overalt, så har jeg gravet to render med en dybde på ca. 40 cm, som jeg bagefter har fyldt en hjemmelavet jordblanding bestående af sand, kompost, spagnum og noget af den oprindelige lerjord, nulret i mindre stykker. Ideen er at mine frugtbuske sættes i denne blanding og dermed får leveret en ordentligt madpakke til de kommende år.

Så det har jeg brugt min weekend på. Nulret og blandet jord.

Kæresten har sammenbidt gravet hullerne. Ødelagt to greb i processen. Den ene fik bøjet tænderne og den anden knækkede midt over. Knækkede gjorde kæresten næsten også. Det kræver et mere end almindeligt godt helbred at gå i 4 timer i regn og søl og grave huller i uigennemtrængeligt lerjord. Vi venter på den endelig udfald, der enten kan blive en bustet ryg eller en god gang forkølelse.

Det tog ham 4 timer at grave hullerne, men det er ikke lykkedes mig at fylde dem med min hjemmeblandet jord, på de her to dage…

Hele projektet føles stadig stor og uoverskueligt. Der mangler stadig så meget og alting tar’ længere tid end ventet. Og oven i det har jeg nu for anden gang haft overnattende gæster… Denne gang ødelagde de min lås og efterlod en guldøl.

Så nu har jeg fjernet madras og tæpper. Og håber det gør min lille hytte mindre attraktiv som overnatningsted.

… og så tror jeg egentligt at jeg selv skal på hovedet i seng.

Og haven – den ser sådan cirka sådan ud nu: