Jammen. hvordan kunne I egentligt kysse hinanden?” spurgte hun og kiggede på mig med sine brune øjne. Det var virkelig noget hun havde tænkt over. “Han er jo meget højere end dig. Stod du på noget?

Jeg passede min niece i weekenden og mit overståede parforhold, skulle lige vendes. Og det med kysseriet var et af emnerne og fik mig tilbage til min egen barndom, hvor jeg godt kunne huske at det var sådan nogen ting man kunne gå og spekulere på.

Kan man det????” Var et andet flashback.

Vi havde snakket om, at jeg ikke havde fået børn med min ex., og at jeg syntes, at jeg var for gammel til at få børn nu. Det synes hun dog ikke … for “man elsker jo sin mor, uanset hvor gammel hun er” og “man kan jo ikke vide hvor gammel man bliver og det er jo ikke ens egen skyld, hvis man dør før barnet er voksent“, var nogen af de argumenter jeg fik med mig, i hendes insisteren på at hun gerne ville have nogle fætre og kusiner.

Men “kan man det?” spørgsmålet kom, da jeg lidt henkastet havde svaret, at man selv var med til at bestemme, om man fik børn, eller at man i det mindste kunne bestemme at man ikke skulle have børn.

… og jeg huskede på at der var en tid, hvor de der ting, inklusiv det med forplantningen, ikke var noget man kendte til.

Men jeg har nu tænkt mig at lade det være op til forældrene at introducere lige præcis det område for deres datter – vil hellere være den seje moster hun kan komme til når hun bliver teenager og skal snakke om kys og drenge og det der … hvilket kun er et nys og et blink væk.

Og indtil da vil jeg nyde at hun stadig har den alder hun har, selvom det godt kan være lidt svært at svare på spørgsmålet som “ok, der er en ting jeg ikke forstår. Hvis dig og han stadig er venner, og I stadig kan lide hinanden, hvorfor er det så lige at I ikke er kærester mere?”

Men jeg er glad for, at hun tør stille spørgsmålet, for det viser jo at jeg er en person, som man tør stille de her spørgsmål til. Jeg kan ikke huske at jeg kendte sådan en voksen da jeg var barn, og jeg læste mig frem til alle de ting, jeg ikke forstod.

Og jeg var en stor læsehest … og derfor kunne jeg også besvare spørgsmål om hvad en konsul er  og hvorfor man laver gækkebreve … og google har givet mig ret i at bergamotte er en citrusfrugt … der var jeg eller lige lidt i tvivl.

… og det der med at kysse, hvis der er nogen der er nysgerrige: enten står man på tæer, eller så bukker man sig ned – men det betyder faktisk ikke noget i det lange løb :-)