Stadig noget at kæmpe for

Hvis man skulle være i tvivl om hvorvidt der stadig er et behov for, at holde fast i Kvindernes Internationale Kampdag, er det bevis nok for mig, at rigtig mange mener at dagen og kampen er udnødvendig og latterlig.

Der er ingen tvivl om, at der er sket meget – og meget godt for kvinderne siden Clara Zetkin indstiftede Kvindernes Internationale Kampdag i 1910.

Men der er stadig lang vej at gå og der er fortsat massiv ulighed mellem kønnene – også i vores lille Danmark i 2009.

jeg er sikker på, at vi også i Danmark kan vise undersøgelser der påpeger, at kvinder der flytter sammen med en mand, kommer til at bruge betydelig mere tid på husarbejde end deres singelmedsøstre, mens mænd der flytter sammen med kvinder, kommer til at bruge mindre tid på husarbejde end nogensinde før.

Men værst er det dog stadigvæk på arbejdsmarkedet, hvor der blandt både erhvervsmonguler og unge studerende findes en iboende løgn om, at mænd og kvinder har de samme muligheder for job og karriere og at mange af dem tror, at ligeløn er et faktum.

Underligt at det stadig er sådan, når der ikke er reel ligeløn, ikke er reel ligestilling blandt ledere, topledere og bestyrelsesposter. Når der stadig er flere mandlige politikere end kvindelige og når de kvinder, der sidder på lederstillingerne, ofte må give køb på familieliv og børn, mens det mere er reglen end udtagelsen at topledere er gift og har (mange) børn.

Jeg siger ikke, at det er umuligt at nå frem og op som kvinde – men jeg siger, at det ikke sker på samme vilkår som for mændene.

Og jeg siger at den største løgn af alle er, at vi har reel ligestilling i Danmark.

Og så mener jeg at det usandsynligt rædselsfuldt at ung kvinde kan blive gennembanket og voldtaget i det åbne rum, uden at nogen griber ind og jeg har en tro på, at hvis vi havde en oplevelse af lighed mellem kønnene, ville ingen gribe til overgreb af kvinder … og man ville reelt få stoppet videospil hvor man for sjov kan lege, at man går ud og voldtager kvinder.

For 11 år siden i dag, blev min nevø født – for 5 år og næsten 1 måned kom min niece til – jeg håber for dem, at den verden de skal være voksne i bliver bedre, end den jeg er voksen i.

4 svar til “Stadig noget at kæmpe for”

  1. Nej, vi har ikke resultatlighed. Og så længe mennesker er forskellige, har forskellige ønsker, behov og interesser får vi ikke resultatlighed. Og hvorfor skulle vi ønske at være så ens alligevel?

    Vi har lige muligheder for mænd og kvinder, og det er tilstrækkeligt for mig. At der så stadig er en kamp at kæmpe i forhold fordeling af husarbejde og barsel mv., må være en sag for den enkelte familie.

  2. visitsen Avatar
    visitsen

    Det er så her vi er uenige.

    Vi har ikke lige muligheder, når der også i Danmark bevidst aboteres flere pigefostre end drengefostre, når der stadig er større fokus på larmende drenge end stille piger, når kvinder fremstilles entydigt i medierne og når der er flere mandeforbilleder end kvinde.

    Og nu hvor det ikke er anciennitet der bestemmer lønniveauet men forhandling (i stat og kommune) vil vi komme til at se større og større forskelle på lønnen, da der er stor mulighed for at kvinder springes over både 2 og 3 år når de får børn, da mange chefer ikke giver lønforhøjelse når kvinden er ved at gå på barsel, er på barsel eller lige er kommet tilbage fra barsel.

    Jeg oplever ikke at det er lige muligheder for mænd og kvinder, for jeg har efterhånden sidde med, ved og omkring så mange ansættelser at jeg _ved_ at når du har muligheden for at ansætte en ung mand og en ung kvinde med lige kvalifikationer, så vil manden blive ansat fordi “kvinder får jo børn” – kun hvor den kvindelige ansøger er merkant bedre vil hun blive ansat.

    Og det at middelmådige mandlige kandidater vejes op mod superdygtige kvinder er ensbetydende med at der ikke er lighed.

    Det at der findes kvinder der er i toppen og fremme og fantastiske er ikke ensbetydende med at der er lighed.

    Og kampen og husarbejde og barsel er så langt fra at være den enkelte families kamp som nogensinde før.

    Det _er_ et samfundsanliggende.

  3. Åh, debatten bliver hurtig så skinger. Vi må jo så være enige om at være uenige. 😉

  4. visitsen Avatar
    visitsen

    Skinger? Tjae… jeg synes egentlig bare at jeg primært nævner fakta – hvoraf rigtig meget er baseret på mine erfaringer fra erhvervslivet.

    Bare mht. med lønforhandlinger så tror jeg ikke, at jeg bryder nogen tavshedspligt hvis jeg offentliggøre, at selv meget kompetente og respekterede (mandlige og kvindlige) chefer ofte mener, at der ikke er nogen grund til at “spilde” lønmidler på en kvindelig medarbejder på barsel (eller på vej til barsel – eller det første år efter de er kommet tilbage).

    Hvis jeg er skinger er det måske fordi jeg engang troede på at vi havde lige muligheder, ligesom du gør – men den mødom blev i den grad taget i mit virke på den store verdensarbejdsplads.

    Selvom jeg hader at trække “alderskortet” så har mit syn på ligehed ændret sig over årene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arkiveret blogindlæg


Skrevet den:

Du har mulighed for:

At skrive en kommentar, eller trackbacke fra din egen weblog.