eller

Tips og tricks til den dovne vært(inde)

Jeg skal have gæster i aften. Og da der er folk blandt de fremmødte jeg ikke kender, og derfor heller ikke kender mig, opstår den unikke mulighed for, at både jeg og mit hjem kan fremstå på den der lækre overskudsagtige måde.

Problemet er så bare, at jeg for tiden ikke er så fandens overskudsagtig – nærmest tværtom – og så at jeg (som altid) er det, der på moderne dansk hedder rengøringsmæssigt udfordret.

Min mor ville nok kalde det noget andet. Doven sjuske måske.

Men mine mange dovne år har lært mig én ting: det er ligegyldigt hvordan du er bare du formår at fremstå anderledes.

Så her kommer mine 8 10 (og andres ) 11 tips til at få dit hjem til at fremstå lækkert, hyggeligt og overskudsagtigt uden at anstrenge dig:

1. Sørg for at invitere dine gæster om aften
I mørke er alle katte grå og mørket er den dovnes ven, for det slører det skarpe syn på støv og skidt.

2. Dårlig belysning
Bander du stadig over den lampe der ikke er sat op, eller en pære der er gået og som du ikke har skiftet? Stop med det. De hjørner af din lejlighed der ikke er oplyst, er gode gemmesteder for dit rod.

3. Levende lys
Vi danskere er opflasket med at stearinlys er lig med hygge. Så når vi ser en væge blafre, er vi allerede i gang med at hygge os. Når du har inviteret din gæster om aften og sørget for dårlig elektrisk belysning, er der samtidig en grund til at bade dit hjem i lyset fra de levnende – og tro mig: mange lys er det samme som megen hygge. (Men overvej at dæmpe antallet, hvis du får gæster fra udlandet – for i nogen lande bruger man kun stearinlys til at markere døden – og det er noget af en partykiller…)

4. Bero på rengøringsfordomme
De fleste er opdraget med, at man ikke kan pynte op til pinse, påske og jul – før man har gjort rent. Benyt dig af det, og sørg for at dekorere hjemmet. Udover at strategisk placerede dekorationer eller nisser kan skjule pletter og snavs, vil det også være med til at give indtrykket af at “hun har godt nok haft travlt med at gøre rent og pynte op”. Uden for højtiderne, kan der med held bruges levende blomster.

5. Stearinlys på uventede steder
Du føler måske at det er nødvendigt at give badeværelset en overhaling inden gæsterne kommer? Det vil sikkert være det mest hygiejniske – men en kandelaber kan også gøre tricket. Den giver tilpas meget lys til at folk kan se uden at de behøver at tænde det skarpe badeværelseslys og alligevel er lyset så blødt og venligt at man ikke ser at håndvasken ikke skinner. Ekstra bonus: Dine gæster oplever sig selv som smukkere end vanligt, når de kigger på sig selv i stearinlysets skær, hvilket har en tendens til at løfte selskabet.

6. Kugler i skabet
Er badeværelsesskabet lidt pinligt og du er bange for at nogen skal opdage det, fordi de er badeværelsesskabelurere? I stedet for at rydde op og gøre rent i det, placerer du en håndfuld glaskugler i det. Trust me – den der får en håndfuld glaskugler ned over sig, får travlt med alt andet end at tjekke din rengøringsstandard ud!!

7. Et ekstra rum
I mange år havde jeg en praksis med at styrte rundt og hive alt rod i ind i skabe og skuffer inden et gæstebud. Men da det altid ledte til efterfølgende uger af frustreret leden efter opryddede genstande, er det stoppet. I dag holder jeg mine primære rum nogenlunde rodfri – til gengæld har jeg et værelse hvor alt får lov at flyde – og det er også der eventuelle “rode-ting” bliver smidt ind når der kommer gæster. Husk at hvis der er rodet tror folk der også er snavset – og vice versa…

8. Strategisk rengøring
Der er ingen der siger, at man ikke skal gøre rent inden man får gæster. Men er man doven rengøringsmæssigt udfordret, sørger man for at minimere indsatsen og maksimere synligheden. Man kommer eksempelvis rigtig langt ved at lade badeværelsesrengøringen bestå af, at man giver spejlet en gang salmiakspiritus. Folk lægger mærke til et snavset spejl – men et skinnende spejl signalere at hele rummet er rent. Når du så bruget salmiakspiritus, er der den ekstrabonus at rummer stinker af det – og folk tror du har vasket hele din lejlighed af i Ajax – og det giver igen indtryk af effektivitet.

9. Behold fodtøjet på
Sørg for at dine gæster ikke tager deres sko af. Husk du ikke har støvsuget – så ved at du sørger for at dine gæster beholder skoene på, undgår du at de bemærker det, hvis de skulle komme til at træde i noget.

10. Gratis wc-vask
Når du nu ikke har puttet så forfædelig mange kræfter i toiletrengøringen, så er der en god sandsynlighed for at dit wc heller ikke er helt dugfriskt. Så lige inden dine gæster ankommer putter du en god gang wc-rens rundt langs kummen. Det er to fluer med et smæk – du fjerner eventuelle spor og du kan godt regne med at den første af dine gæster der benytter toilettet, lige tar’ en omgang med børsten.

Og med disse ord vil jeg gå ud og begynde at gøre mig klar til aften – for jeg har selvfølgelig også en 8-10 tips til hvordan man kan gøre sig selv lækker med snyd… og jeg skal bare __ meget snart have mig en rengøringskone…

UPDATE:

Man kan altid bruge flere råd – så velkommen Rasmus:

11. Strategisk oprydning
Hvis ud ikke gider/har tid til at rydde rigtigt op, så ryd kun de store, synlige flader. Når folk ser gulvplads og et tomt spisebord, tænker de ikke over hylder, skabe og vindueskarme.

Nåe nu begynder I at komme frem… velkommen til Karoline

12. Strategisk distraktion

Hæng flot kunst på væggen, køb en sært grim skulptur til gulvet eller hav noget siddende mellem tænderne. Den slags tiltrækker sig folks opmærksomhed. Og hvis folk har travlt med at stirre på din tandspinat, lægger de ikke mærke til støvet i krogene.