De sidste to gange jeg har været ude i min have, er jeg kommet frem til et hus, hvor vinduet har stået åbent, huset været gennemrodet og madras og gulve plasteret til med mudrede fodspor.

Forrige gang var indbrudstyvene løbet med alle mine tæpper, mit gasblus, gaslampe og en stegepande. Da jeg ikke havde fået noget af det erstattet, var de så her sidst “bare” rendt af huse, med den ekstra gasdåse til lampen og en uåbnet pakke Pringles.

Jeg har nu haft 5 indbrud i min lille have, heraf de 3 i år og tyverierne har ændret form.

Hvor det tidligere var tydeligt at dem, der brød ind i mit (og de andres huse – for jeg er ikke den eneste der får besøg) var hjemløse, der havde behov for et overnatningssted, så er dem der stjæler fra os nu, dels øget i antal og dels er det tydeligt at det er nogen, der sætter lejr et andet sted – og nok i nærheden.

Gennem hele vinteren har vores lille haveforening været plaget af ufattelig mange tyverier af gasflasker. Vi har reelt haft funktion, at et veritabelt ta’ selv bord af gasflasker.

Jeg hader at være sådan en, som sætter labels på andre mennesker eller kommer med småracistiske bemærkninger, men jeg har svært ved ikke at sætte sammenhæng mellem tyverierne fra vores haveforening og den lejr af romaer, der har været på Amager gennem vinteren. Specielt fordi der ved denne lejr, kunne ses en masse henslængte brugte gasflasker – og at tyverierne tog til, efter at lejren blev ødelagt for kort tid siden.

Nu kan vi konstatere, at der er en ny lejr af disse forhultede mennesker, kun 100 meter fra vores haveforening. På Amager Fælled.

Og fred være med det.

Hvis det ikke var fordi jeg ikke magter at blive ved med at komme ud og opdage at mit lille søde hus igen har været invaderet af nogen, der betragter mig og det, som den lokale døgner, man lige kan hente fornødenheder i. Eller som et supermarked man lige kan besøge inden hjemturen med “rumæner-bussen”.

… og jeg tænker på tre ting:

  • at mit vindue er så lille at det kun kan være et barn der bliver sendt ind af det – det er ikke rigtigt at det skal være nogens barndom
  • at der ikke burde være al den fattigdomskriminalitet og jeg egentligt gerne ville hjælpe hvis jeg bare blev spurgt
  • at jeg ikke kan lade være med at tænke på, om jeg lige nu er ved at plante og luge nogle andres grøntsager – for når der tydeligvis laves mad, så vil det jo være nemmere at hente grøntsagerne hos os, end at købe/stjæle dem i butikkerne

Jeg ved jo godt, at jo mere man ejer, jo mere kan man få stjålet.

Og efter at jeg har fået nyttehave og bil, er jeg i den grad blevet mindet om det, idet vi i det sidste år har haft i alt 9 indbrud i bil og have – men for fanden, det burde da være muligt at have et skide gasblus og en pande uden at det udgør noget andre skal stjæle og det burde være muligt at have sin bil parkeret på Vesterbro (og sjovt nok kun mellem 10 og 50 meter fra Station 1) uden at den gang på gang bliver brudt op.

Og det værste er, at jeg har mindre og mindre lyst til at hjælpe og række ud – og det synes jeg er det allermest sørgelige.