Lad hylden blomstre

hyldeblomst Den har stået og trukket i mig – den smukke mystiske duftende hyld. I noget nær en måned har det været min plan at plyndre og plukke. Men i byen har det været svært at finde steder, hvor der er hyld uden trafik og da jeg kom på landet, viste det sig at hylden slet ikke var sprunget ud derude.

Men weekendens tur byttede naturens gavmildhed med naturens grille. Da dykning ikke kunne komme på banen med al den blæst og regn der var omkring os, vhyldeblomstiste der sig forskellige alternativer og et af dem var en gåtur i det regnblæste.

På den tur åbenbarede der sig fine fyldte hyldeblomstklaser både hid og did.

Og søndag formiddag hvor vejret ind i mellem artede sig, gik jeg på rov og endte med to poser sødtduftende hvide blomster.

hyldeblomst Blandet med sukker og citroner, vand, eddike og rom (til henholdsvis hyldeblomstsaft, hyldeblomsteddike og hyldeblomstrom – og lur mig om ikke noget af saften kommer til at blive kogt ind til hyldeblomstsirup), står der nu tre krukker og en enkelt flaske og trækker. Det skal stå en 3-4 dage og blandes og trække og dufte og være. Og allerede nu smager det som det det er – alfevin…

Men netop fordi jeg i år har sådant et overflod, har jeg tilladt mig at eksperimentere. Den ene af safterne har jeg spiced up med kanel, kardemomme, stjerneanis og vanilje. Planen er at den skal gemmes til december og sammen med en god sjat rom, skal gøre et alternativ til gløggen. Jeg ved ikke om det virker – men normalt kommer man sjældent helt galt afsted ved at blande gode ting sammen – og sommervin og vinterkrydderiet må være julens største gave.

4 svar til “Lad hylden blomstre”

  1. Wauw, det ser godt ud og det lyder spændende med decemberprojektet.
    Jeg har desværre ikke haft tid til at finde uosede blomster. Havde jeg, ville jeg straks ha’ kastet mig ud i et lignende forsøg.

  2. Oj, hvor fantastisk – jeg har aldrig smagt dem fritteret, det drømmer jeg om, men hyldegløgg lyder nu også udsøgt.

    Andrea

    P.S. Lørdagens styrtregn kostede mit drivhus livet, glemte at skubbe regnen af og så blev det for tungt.

  3. God idé med december-hyld, jeg nupper den straks!
    Jeg har sat den første portion saft over i dag, og har forsyninger til mere lige uden for døren, det er ikke værst.
    Her er hverken os eller røg, men til gengæld temmelig langt til en lækker butik 😉

  4. visitsen Avatar
    visitsen

    I skal være så velbekommen.

    Det dufter fantastisk – både december hylden og den almindelig – og rommen lugter heller ikke værst.
    @ Sifka – det voldte mig også store kvaler i år. Normalt plukker jeg hjemme i barndomsbyen i kombination med forældrebesøg – men det besøg var ikke ordentligt timet i år.

    @ Andrea – surt med drivhuset, håber chilipeberne overlevede. Jeg prøvede det med de fritterede hyldeblomster, da jeg havde gæster ude i hyttehaven og smukt så det ud og fantastisk duftede det – men smagen manglede at indfinde sig – det var ikke hvad jeg havde forventet.

    @Anne – du snupper bare løs. Jeg ved ikke om jeg har brugt for meget eller for lidt, men til omkring tre liter væske tilsatte jeg ½ stang kanel, 1 hel vanilje, 4-5 kardemommekapsler, 2 stjerneanis – når jeg dufter til det så er det ikke fordi det er specielt gennemtrængende, så jeg må vente et par dage og se om det skal have en ekstra dosis oveni.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arkiveret blogindlæg


Skrevet den:

Kategori:

,

Du har mulighed for:

At skrive en kommentar, eller trackbacke fra din egen weblog.