Brændenældeben og hyldeblomstmarmelade

Jeg var en tur på Fælleden i går. A’mar. I min søgen efter de sidste hyldeblomsterklaser, da jeg i sommerhuset i weekenden kombinerede en sikker vinder på sommersmag: citron og hyldeblomstmarmelade.

Men hylden var på sin sidste og hvor jeg tidligere har set de tydelige buske med deres store hvide klaser overalt, måtte jeg langt omkring for at finde noget brugbart i går. I min færd var jeg på kryds og tværs og gennem krat, tidsler og brændenælder. Og jeg brændte mig noget så grueligt på de fæle nælder. Så selv her dagen derpå kan jeg mærke det klø og kradse og gøre sig til.

Men det var det værd og på mit bord står nu fire fyldte glas med gylden solskin til den kolde vinter.

Nogen bruger at køre citronerne og kvaset fra deres hyldeblomstdrik igennem en kødhakker og så koge det op med sukker. Jeg har prøvet det en enkelt gang og ved ikke om det var fordi jeg gjorde det forkert, eller om det bare ikke er mig, at sidde og spise sukkersødet hyldeblomstkvas.

Men tanken om en marmelade af citron og hyldeblomst tiltalte mig. Så i weekenden komponerede jeg en marmelade der er lidt mere elegant,. Den består af rent citronkød (uden de hvide hinder), finthakket citronskræl og selve blomsterne fra hyldeblomsten. Jeg kogte dog først citron og kvas for at få smagen af hyldeblomst, men fjernede så kvaset inden siruppen blev kogt op med blomster og en skefuld rødt melatin og citronsyre.

Resulatet er en fin gylden marmelade med små hvide blomster – og den smager sødt og syrligt og af hyld og citroner. Jeg kan kun forestille mig at det vil være fantastisk på en vinterdag.

7 svar til “Brændenældeben og hyldeblomstmarmelade”

  1. Uh, det lyder dejligt. Jeg æælsker citronmarmelade, især på kommenost. Et levn fra barndomshjemmet.

  2. visitsen Avatar
    visitsen

    Det er mit første forsøg med citronmarmelade og den er pænt fint. Skønt med smagen af både hyldeblomst og citron – og det er nok ikke sidste gang det skal forsøges.

    Omkring påske stødte jeg på et overskud af økologiske appelsiner og der lavede jeg en appelsinmarmelade med vanilje og ingefær og den blev bare rigtig, rigtig god (og pænt konfektagtig),

  3. Det er sjovt med brændenælder og hyld – om der er symbiose eller om de bare har samme præferencer, ved jeg ikke, men det er irriterende at man ikke kan have sin opmærksomhed på de højthængende hyldeblomster uden at få brændt benene samtidig..

  4. visitsen Avatar
    visitsen

    🙂 Det har du ret i, det har jeg også lagt mærke til.

    I det her tilfælde blev jeg nu brændt fordi jeg, med min cykel på slæb, travede igennem et område med højt græs, tidsler og de der forbandede brændenælder – og netop fordi jeg havde cyklen med mig, kunne jeg ikke rigtig komme udenom brændenælderne…

  5. anne F Avatar

    Du har ret i at kvaset nok er lige i overkanten, har prøvet. Jeg vil helt sikker prøve din kombination, det lyder rigtig godt. Brændenælderne bør man vel bare spise sig igennem, så er vi vel ude over det problem,som er velkendt. Men der er jo så meget man BØR.

  6. visitsen Avatar
    visitsen

    Det skal du prøve anne F – har lige haft en portion med på arbejdet og den gjorde stor glæde hele vejen rund.

    Der er mange der holder mere af det syrlige end det der bare er sødt og det her en godt måde at gøre det på.

  7. visitsen Avatar
    visitsen

    Og velkommen til i øvrigt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arkiveret blogindlæg


Skrevet den:

Kategori:

Du har mulighed for:

At skrive en kommentar, eller trackbacke fra din egen weblog.