Når jeg er kommet ind af døren i den senere tid, har duften af æbler næsten slået mig omkuld. Men det er ikke æbler der har frembragt duften, for i en skål i mit køkken, har der ligget 4 kvæder og det er dem, der har fået hele huset til at dufte af æbler.

Der hvor jeg købte dem, vidste de ikke om det var æble- eller pærekvæder, det ved jeg heller ikke – men efter duften at dømme, skulle man tro det var æblekvæder.

Jeg har ikke rigtig tidligere gjort i kvæder, men sammen med den bunke æbler, pærer, friskpresset æblejuice og æg, jeg hjembragte fra Plantagen, fik jeg også lige puttet de der fire kvæder i posen. Og efter at de havde ligget og afgivet duft, blev det tid til at gøre noget ved dem.

Jeg endte med en chutney, da jeg synes jeg har fået fyldt mine hylder op med gelé og syltetøj. Den skal stå noget tid, så smagsnuancerne bliver samlet, men udfra konsistens og duft, tror jeg at den nok skal komme til at fungere fint som tilbehør til kød- og curryretter gennem vinteren.

Opskrift på kvædechutney med mandler

 • 4 kvæder (800 g), uden skræl, kernehus og skåret i mindre stykker
 • 1 rødløg, finthakket
 • 225 g rørsukker
 • 1 stang kanel (4 g)
 • 3 små fed hvidløg
 • 1 chili, meget finthakket
 • 2 cm ingefær, skåret i tynde skiver
 • saft fra 1½ citron
 • 2 dl. eddike
 • 1½ dl æblejuice
 • 1 tsk. hele hvide peberkorn
 • ½ tsk salt
 • 100 mandler, smuttet og skåret i halve

Kvæderne blev skåret i kvarte, fik fjerne kernehuset og blev derefter skåret i lidt mindre stykker.

Kvæderne oxiderer meget hurtigt, hvilket ikke gør noget ved smagen. Oxideringen er dog bare det første skridt i den farveændring disse frugter undergår i processen, hvor de ændrer farve fra en frisk gul-grøn til en meget smuk dyb abrikos/orange.

Kvæderne og alle de andre ingredienser undtagen æblejuicen lægges i en gryde, sættes over middelvarme, med låg på, i en times tid. Der må ikke røres i gryden den første time.

Når den tid er gået tjekkes der for konsistens, mørhed og saftighed – mine kvæder endte med at skulle have små 45 minutter mere og i den tid tilføjede jeg de 1½ dl. æblejuice, for at få chutneyen saftig men ikke smattet. Men kogetid og tilføjelse af yderligere væske afhænger af kvæderne.

Jeg fik lidt over 1l ud af min portion, og det blev fyldt på glas, der var blevet skoldet i kogende vand tilsat lidt atamon.