æbler

Pometet i Tåstrup holder åbent hus for alle æbleinteresserede. Det foregik i dag og der er endnu en dag i morgen. Meget kan man sige om naturen, men at tilbringe en septemberformiddag i høj sol, med medbragt familie, blandt fyldte frugttræer, er ikke ret dårligt.

Er man bare lidt til æbler, er det et rent slaraffenland at trøffe rundt blandt de 750 forskellige sorter af æbletræer som Pometet rummer.

Kigge på farver, former og dufte. Fra dvægparadisæbler der er knaldrøde og nogenlunde på størrelse med en lillefingernegl, til æbler der hænger tunge på deres grene, på størrelse med barnehoveder og med potentiel kraniebrud til følge, hvis de dumper ned, mens man går mellem rækkerne.

Der er den officielle smagsprøvebod, hvor børn og andre voksne kan smage æbler, der er så bitre at munden snerper sig sammen, æbler der er sure så mundvandet løber, andre der er så aromatiske at smagen folder sig ud helt gradvist og endelig dem der er søde som sukkervand.

Og så er der den mere uoficielle smagning, den der foregår mellem rækkerne. Man må ikke plukke af træerne, men man må gerne spise af dem der ligger på jorden. Og med den høst, der er i år og den vind, der er i disse dage, ligger der rigtig mange æbler på jorden.

Så vi spiste os igennem de første 20 forskellige æble- og pærersorter. Lige indtil vi ikke kunne klemme mere ned. Altså bortset fra lidt friskpresset most og så en kop kaffe og en gammeldags æblekage…

Der står en pose af godterne i køkkenet. I morgen er jeg tilbage til det der med flytning, men måske jeg kan lave noget i en pause.

Alle kan trænge til en æblepause.