Inden sneen begyndte at vælte ned, fik jeg forløst en gammel idé: at lave myntegelé, kun af æblemynte.

Jeg har mange forskellige mynter. Nogle af dem kan man ikke kende fra de andre, men æblemynte er helt klart helt sin egen. Den er heller ikke svær at skelne, når der står der, med sine brogede blade og fine duft af æbler. Selve bladene er ikke så delikate at få i munden, da de er noget grove i det, og har et fint dunlag, som mange ikke bryder sig om.

Men duften er helt fantastisk og derfor har jeg flere gange tænkt på om det er muligt at fange æblenoterne og hvordan den ville egne sig som smagsgiver til en gelé.

Og her sidst på året havde jeg endelig blade nok til at gøre noget ved ideen – og tiden til at gøre det, så jeg tog fat:

   

  • 2 l æblemynteblade
  • 2½ citron
  • 7 dl. vand
  • 600 g lys rørsukker
  • 1 brev gul melatin

Mynte blev skyllet og vandet dryppede af. Jeg brugte en salatslynge til den del. De tørrede blade blev plukket af stilken, lagt i en gryde og blev overhældt med kogende vand. Det hele blev kogt op. Da det kogte slukkede jeg for varmen, og gryden med indhold fik lov til at stå i 10 minutter.

Derefter vred jeg så meget smag – og væske – ud af  bladene som muligt – natuligvis sådan at det dryppede ned i gryden til resten.

Sukker, citron og brevet med melatin blev blandet i. Melatinen blandes med lidt sukker inden det tilsættes. Det hele blev kogt op igen og skummet af.

Det viste sig at geléen af sig selv fik den fineste lysegrønne farve.

Det blev hældt på atamonskyllede gelékopper og stod udækket indtil næste dag. Til sidst blev glassene bundet til.

Af min portion blev der omkring 1 l færdig gelé.

… og hvordan det smager?

Det smager som at stikke hovedet i ned i et sommervarmt bed med æblemynte og inhalere. Det smager af æbler, citron – sødt og syrligt og sommer. Det har helt klart en meget større lighed med æbler end med mynter.

Det kom på bordet til Mortens Aften sammen med anden og gik fint til det, men jeg har også brugt det på ristet brød, hvor det også fungerede rigtig fint.